1825:s årsrapport 2023
1825:s årsrapport 2023
DELA
”Jag var helt avstängd, och det tog flera år att våga börja känna efter. Terapeuten fick mig att börja tro på mig själv och bryta destruktiva beteendemönster.”
Citat från ung vuxen hos 1825
Att vara ung vuxen idag innebär ett liv omgärdat av svåra samhällsutmaningar. För många innebär det en utmanande tid i livet som ändå passerar. För andra är dessa år mellan 18 och 25 förenat med en livskritisk utvecklingsfas, där de som saknar stöd riskerar att tappa fotfästet. Vissa för en stund. Andra helt. Det är i dessa situationer samhället inte får svika eftersom vi då riskerar att svika en hel generation. Psykisk ohälsa bland unga vuxna är ett av vår tids största samhällshot mot framtida välstånd i vårt land.
I dagens samhälle ramlar de unga vuxna i behov av stöd ofta mellan stolarna. Den på pappret vuxna behöver hjälp som samhället inte alltid kan ge. Det gapet var incitamentet till att 1825 grundades 2019. Med utgångspunkt i individens behov har vi sedan starten hjälpt cirka 700 unga vuxna till ett bättre mående genom nära 17 000 samtalstimmar. Det har vi kunnat göra tack vare fantastiska volontärterapeuter, med utbildning och erfarenhet inom psykoterapi och psykosocialt stöd, som alla gett av sin fritid. Med hjälp av ett professionellt fast team på 1825 kan våra kvalificerade volontärer erbjuda det stöd de unga vuxna behöver. På den unga vuxnas villkor.
Våra stödsökande är alla mellan 18 och 25 år och därmed står de och vacklar på tröskeln till vuxenlivet. Ofta bär de på ett bagage av utsatthet och bristande stöd och förutsättningar hemifrån. Det psykiska lidandet tar sig olika uttryck, men oro/ångest, depression, relationssvårigheter och trauman sticker ut som de vanligaste sökorsakerna bland de unga vuxna som söker stöd hos 1825.
Vi anpassar både terapi- eller stödform och längd på insatsen efter individens behov, alltid med tydligt definierade mål. I snitt träffar de unga sin terapeut en gång i veckan under drygt ett år. För somliga räcker tio samtal, andra behöver betydligt längre tid.
Vi vet att vi gör skillnad. Vår effektmätning och uppföljning visar att insatserna lägger grunden för ett liv med hälsa och delaktighet för varje individ. På så sätt bidrar 1825 även till social hållbarhet i hela samhället. Idag och för framtiden. 2023 har verksamheten lagt en viktig grund för det fortsatta arbetet att tillgängliggöra och vidareutveckla våra insatser för fler. Vi har under året stöttat drygt 250 unga vuxna till ett bättre mående. Det har vi lyckats med trots att verksamheten drivs helt utan offentliga medel. Genom generösa privata donationer och stiftelseanslag verkar 1825 från centrala Stockholm men med digitala möjligheter utan geografiska gränser.
Vårt arbete kommer att fortsätta i samma takt och inriktning. Vi kommer att fortsätta rikta uppmärksamhet på en kärnfråga som påverkar hela Sveriges framtid – de unga vuxnas mående.
Jag vill rikta mitt varma tack till alla ovärderliga donatorer, skickliga volontärer samt vårt starka team på 1825. Utan era insatser skulle det inte finnas någon möjlighet att hjälpa de unga vuxna som behöver vårt stöd. Tillsammans gör vi skillnad för nästa generation. Men vi behöver vara fler som förstår risken i att låta bli.
Annika Sten Pärson, grundare och styrelseordförande Stiftelsen 1825
Hela årsrapporten finns att läsa här.
För mer information kontakta:
Caroline Stiernstedt Sahlborn
Tf verksamhetschef
1825 – Terapicenter för unga vuxna
caroline.s.sahlborn@1825.nu