Inbjudan till webbinarium: ”Hur är läget?” – att stötta unga som känner sig nere
Month: april 2022
DELA
Välkomna till webbinariet ”Hur är läget?” – att stötta unga som känner sig nere den 3:e maj kl. 16.00-17.00 på Zoom.
Webbinariet är kostnadsfritt och du anmäler dig genom att fylla i följande formulär. Här finns länken till Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81674398674
1825- Terapicenter för unga vuxna, Mind och Studieförbundet Bilda bjuder in till ett webbinarium för dig som möter unga som mår dåligt. När en ung person väljer att anförtro sig till dig som vuxen kan det ibland räcka med att lyssna. Ibland kan fler verktyg behövas och många gånger är samtalet avgörande för ytterligare stöd.
Inger Ekbom, socionom och leg. psykoterapeut på 1825 och Selene Cortes, sociolog och ansvarig för ungas psykiska hälsa på Mind kommer i ett samtal dela med sig av organisationernas metoder och lärdomar för att möta unga som mår dåligt. Fokus ligger på ungas tillgång till psykoedukation, vilka verktyg du som vuxen kan använda dig av i svåra samtal och för att stötta unga att bättre förstå och hantera sina känslor. 1825 har utvecklat en särskild metod för samtalsgrupper med unga och Mind och Bilda har gemensamt arbetat med psykoedukation riktad till unga genom sitt initiativ Vara Nere. I detta har organisationerna mötts och delat erfarenheter och material, som vi nu vill ska nå ännu fler.
Med i panelsamtalet är Arild Werling, leg. psykolog och elevhälsochef på Dibber Sverige AB. Dibber har, som ett led i att svara upp mot ungas önskan om fler vuxna att prata med, valt att utbilda all sin personal genom Vara Neres ledarutbildning.
Flera undersökningar visar tydligt att unga önskar fler samtal med vuxna i sin närhet. Därför är det viktigt att alla vuxna i ungas närhet bidrar till det. Skolan blir extra viktig då den är ett centralt område när det gäller ungas psykiska hälsa. Det är här de spenderar mest tid och skolan har kraften att vara en stark skyddsfaktor och främja psykisk hälsa på lång sikt. Även andra arenor, såsom där fritidsaktiviteter sker är av stor betydelse.
Vi ser tydligt att många vuxna upplever dessa samtal som svåra och att fokus lätt flyttas till att hitta lösningar istället för att bara vara och lyssna. Webbinariet lyfter fram olika sätt att stärka vuxna att våga ta fler samtal på ett tryggare sätt.
Välkomna den 3 maj kl. 16.00-17.00 på Zoom. Webbinariet är kostnadsfritt och du anmäler dig genom att fylla i följande formulär.
Om 1825- Terapicenter för unga vuxna
Stiftelsen 1825 arbetar för att unga mellan 18 – 25 år som upplever psykisk ohälsa ska få terapi och kvalificerat samtalsstöd på ungas villkor. Förutom det kliniska arbetet där vi möter 100 unga vuxna i veckan i våra terapirum, arbetar vi även med påverkansarbete och kunskapsutveckling. Webbinariet genomförs som en del av det projekt 1825 driver för att öka tillgängligheten för samtalsgrupper för gymnasieelever – Viktiga samtal i grupp. Projektet delfinansieras av H.M. Drottning Silvias stiftelse Care about the Children.
Om Mind
Mind är en ideell organisation vars uppdrag är att främja psykiskt välbefinnande genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och driva påverkansarbete. Vi tar varje år emot över 100 000 samtal i våra stödlinjer. Vi arbetar för ett jämlikt samhälle där alla förutsättningar att leva ett gott liv, får det stöd de behöver och där ingen tar sitt liv. Vi ger människor kraft att leva!
www.mind.se
Om Bilda
Studieförbundet Bilda skapar kurser, studiecirklar och kulturprogram tillsammans med sina medlemsorganisationer. Med stöd från oss får människor med olika bakgrund möjlighet att mötas, skapa fritt och utvecklas. Vi har erfarenhet, kunskap och nätverk kopplat till kultur, samhällsfrågor, tro, religion och existentiella frågor.
www.bilda.nu
Om Vara nere ledarutbildning
Vara nere är ett initiativ av Mind och studieförbundet Bilda som syftar till att rusta unga för livet. Vi vill höja ungas kunskaper om psykisk ohälsa, inspirera till mer dialog och öka förmågan att stötta sina kompisar. Vi har därför tagit fram baskunskaper förpackade på olika sätt: en digital kampanj, en utbildning för ungdomsledare, en kunskapsportal, en podd, ett instagramkonto och studiecirkelmaterial. Allt är kostnadsfritt och tillgängligt för vem som helst att använda.
www.varanere.se/initiativet
Bli en del av vårt team i höst- vi söker praktikant inom kommunikation och verksamhetsutveckling
Month: april 2022
DELA
Vi söker en driven och innovativ praktikant som vill arbeta med utveckling av vår kommunikation och verksamhetsutveckling under höstterminen 2022. Du kommer bli en viktig del av 1825:s dagliga verksamhet och kommer arbeta nära projektledare och ansvarig för kommunikation och partnerskap. Du drivs av att skapa förändring på individ- och samhällsnivå för unga vuxnas psykiska hälsa.
Uppdraget:
Du kommer under praktikperioden stötta avdelningen i:
- verksamhetens interna och externa kommunikation samt påverkansarbete
- omvärldsbevakning inom psykisk hälsa (delta i seminarier, läsa rapporter)
- att anordna seminarier/volontärträffar/roundtables
- verksamhetsutveckling som relaterar till projekt och volontärverksamheten
Ytterligare uppgifter bestäms utifrån din profil och verksamhetens behov. Ingen ersättning utgår för uppdraget.
Kvalifikationer:
Du är intresserad av ungas psykiska hälsa och civila samhället. Vi ser gärna att du har studerat kommunikation eller på andra sätt skaffat dig goda kunskaper i detta. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och gillar att arbeta både i team och självständigt.
Det är meriterande om du har kunskap och/eller erfarenhet av:
- producera rörligt material
- foto
- skriva artiklar och reportage
- civila samhället (kanske genom att själv vara volontär)
- anordna olika typer av arrangemang
- grafisk design (Canva, inDesign, Photoshop)
Läs hela annonsen här.
Skicka ditt CV och personliga brev till ansokan@1825.nu senast den 28 april 2022. Frågor om praktikplatsen besvaras av projektledare Sofia Jagbrant sofia.jagbrant@1825.nu eller 08 121 53 991.