DELA
Har du egen terapimottagning och vill bidra till unga vuxnas psykiska hälsa? Som volontärterapeut på 1825 kan du hjälpa unga vuxna utan att lämna din mottagning.
Beatrice Nellbrandt är legitimerad psykoterapeut och socionom och driver sin egen mottagning där hon främst tar emot vuxna i enskild terapi och parterapi. Som ett värdefullt komplement till sitt arbete engagerar hon sig även ideellt som volontärterapeut på 1825 och tar emot unga vuxna på sin egen mottagning. Hon ser ett stort behov av terapi för åldersgruppen som 1825 tar emot – unga vuxna.
Hennes engagemang för unga vuxna grundar sig i en lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga inom BUP, socialtjänsten och som kurator. Hon brinner för att ge stöd till dem som befinner sig i övergången till vuxenlivet, en period som kan vara både utmanande och ensam. Beatrice berättar om hur hon alltid haft ett engagemang för barn och unga. Hon beskriver även hur det ofta uppstår ett glapp efter BUP.
“Inte alla behöver vuxenpsykiatrin, men de behöver ändå någon att prata med.”
Beatrice hade hört talas om verksamheten när den fortfarande drevs i Stadsmissionens regi. Redan då var hon motiverad att bidra till att fler unga får tillgång till terapi. Beatrice nämner att samhället är pressat, och att det inte alltid är lätt att hitta tid för volontärarbete, men att det ger henne en viktig erfarenhet i hennes yrkesliv.
”Jag får en inblick i vad unga vuxna verkligen behöver och påminns ständigt om hur stort behovet är. Jag ser det som en del av mitt engagemang att bidra med det jag kan.”
Att vara volontärterapeut på 1825 innebär att få hjälpa unga vuxna i en kritisk period av deras liv, samtidigt som det ger värdefulla erfarenheter för den egna yrkesutövningen. Beatrice ser sitt volontärarbete som en naturlig del av sitt jobb. Som terapeut ser hon också att tillgången till terapi skiljer sig beroende på var man bor. I Stockholm finns det fler resurser, men på landsbygden och i mindre städer är det betydligt svårare att få hjälp.
”Jag har arbetat med unga vuxna både i Stockholm och i andra delar av landet, och behovet finns verkligen överallt. Digitala lösningar gör det lättare för fler att få hjälp, men vi behöver fler som engagerar sig.”
Vill du veta mer om hur du kan engagera dig som volontärterapeut? Här kan du läsa mer.